Telefoon: 0511-40 88 86
  • nl
  • en
  • de

BELEVINGSKAART VOOR TIPS IN DE OMGEVING

Klik op een icoontje voor een speciale tip van ons!

 

 

ALLE FOTO’S

 

Locatie

It Dreamlân ligt direct onder het Nationaal Park Lauwersmeer en vlakbij Unesco Werelderfgoed de Waddenzee op de grens van Groningen en Friesland.

 

 

Kollum

Het dorp Kollum ligt op 5 kilometer afstand en heeft een mooi en gezellig centrum met leuke winkels. De Maartenskerk staat bekend als een van de best bewaarde Gothische kerken van Friesland. In de omgeving van Kollum is op het gebied van de waterrecreatie van alles te doen. De riviertjes De Rijd, de Trekvaart en De Zwemmer zijn prima viswaters. Je kunt er waterfietsen, kano’s en roeiboten huren.

 

De Friese wouden

Kollum ligt in het grensgebied van de open weilanden en de Friese wouden. Het bijzondere coulissenlandschap met houtwallen en elzensingels is typerend voor het woudengebied. Middenin ligt het dorp Harkema met het themapark De Spitkeet. Het park laat zien hoe men leefde op de arme heide in Groningen en Friesland tussen 1850 en 1950. Het heeft onder andere een nagebouwde spitkeet (plaggenhut) en een armenbegraafplaats.

 

Veenklooster

Het monumentale brinkdorp Veenklooster (10 km) ligt aan het begin van de Friese wouden. Landgoed Fogelsanghstate heeft een prachtig bos, een hertenkamp, vijvers en een wandelpark. Binnen in de state is een landbouwmuseum. Buitenhuis It Lytse Slot heeft wisselende tentoonstellingen en een sfeervolle theeschenkerij met uitzicht over de bostuin.

 

Dokkum

Op 15 kilometer van it Dreamlân ligt het historische stadje Dokkum, bekend van de Elfstedentochten. Het stadje leent zich bijzonder voor lekker slenteren langs de mooie pandjes, leuke winkels en historische bezienswaardigheden. In de zomer terrasjes pakken en genieten van de talloze bootjes in de grachten, ’s winters lekker opwarmen in één van de knusse eetcafé’s. Vanaf Dokkumer Nieuwe Zijlen (op 1 km) kun je op de fiets het lange Jaachpad volgen, prachtig slingerend langs het water, en dan fiets je vanzelf Dokkum binnen.

 

Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtig natuurgebied. Denk aan: een uitgestrekt landschap, groot open water en een ‘schone horizon’. Het gebied is erg populair bij vogelaars vanwege de vele bijzondere soorten die er komen. Uiteraard kun je zelf door het gebied struinen en deze bijzondere natuur ontdekken. Maar je kunt ook één of meer activiteiten in het nationale park bezoeken. In de activiteitenkalender vind je ze allemaal terug.

Vroeger had de zee vrij spel in dit gebied. Het was een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 de afsluitdijk gebouwd. De natuur ontwikkelde zich nadien van een zout kweldergebied tot een weids zoetwatergebied met rietvelden, bossen en grote wateroppervlakken. Een prachtig natuurgebied om in te wandelen, fietsen, varen en zwemmen. En sinds 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park.

 

Wandelroute Kollumeroord Lauwersmeer Friesland

 

In de buurt van it Dreamlân zijn verschillende prachtige korte en langere wandelroutes door het Lauwersmeergebied. De twee mooiste wandelroutes zijn Kollumeroord (zie routekaart boven) en Kollumerwaard (zie routekaart onder) en slechts een paar kilometer van ons vandaan.

 

Wandelroute Kollumerwaard Lauwersmeer Friesland

 

Verder kun je prachtig om het Lauwersmeer heen fietsen en er natuurlijk ook doorheen varen! (Zeil)boten zijn te huur bij Waddeninzicht in Oostmahorn of je kunt mee met de Vlinderbalg. Op een mooi kwartiertje fietsen, bij de Ezumakeeg, is een beroemde vogelkijkhut waar je hele bijzondere vogels kunt spotten. In samenwerking met Staatsbosbeheer worden in Nationaal Park Lauwersmeer volop activiteiten georganiseerd.

 

Wadden

De Waddenzee is sinds juni 2009 Unesco Werelderfgoed en loopt van (Noord) Nederland via Duitsland helemaal door tot ver in Denemarken. Zowel de Friese als de Groningse Wadden zijn vanaf it Dreamlân met fiets of auto prima bereikbaar.

Een aanrader voor wadliefhebbers zijn de dijkdorpen Paesens-Moddergat waar de waddijk een prachtig uitzicht biedt op Schiermonnikoog, Ameland en het tussenliggende wad. In museum ’t Fiskershúske in Moddergat wordt het vroegere harde vissersbestaan in leven gehouden en ook herbergt het dorp nog het laatste garnalenfabriekje van Nederland. Bij Paesens is het mogelijk om via een pier een heel eind het wad in te lopen. Check hier even de actuele waterstanden want bij laag water is het er het aller-mooist.

 

Schiermonnikoog en Ameland

Het mooie kleine waddeneiland Schiermonnikoog is voor een dagje prima te doen en dit geldt ook voor Ameland. Van de boot afstappen met de fiets aan de hand of direct bij aankomst een fiets huren en een rondje over het eiland is zó gemaakt. De veerdienst voor Schiermonnikoog vertrekt vanaf Lauwersoog en doet er 45 minuten over, maar er vertrekken ook boten vanaf Oostmahorn. Voor Ameland vertrekt de veerboot vanaf Holwerd.

 

Groningen en Leeuwarden

Voor een dagje stad rij je in ruim een half uur naar Groningen en naar Leeuwarden. Beide steden zijn een bezoek meer dan waard en hebben vele musea, culturele podia, bezienswaardigheden, restaurants en volop bruisend nachtleven.

Sinds kort mag bij een dagje Groningen een bezoek aan het Forum echt niet ontbreken. Deze indrukwekkende eyecather, vlakbij de Grote Markt, is van zichzelf al een belevenis op zich. Kinderen en volwassenen nemen met open mond alle tien de roltrappen, die verspreid door het gebouw op en neer gaan, richting het dakterras op 45 meter hoogte. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad en kun je -met een beetje geluk- zelfs Schiermonnikoog zien liggen.

Verspreid over de verdiepingen vind je verschillende afdelingen van de bibliotheek, het medialab en een hele toffe kinderbieb. Op de tiende verdieping zit restaurant NOK, waar je uiteraard ook geweldig uitzicht hebt over de stad. Bij slecht weer kun je op de vijfde verdieping een film pakken in het mooie filmhuis.

 

RESERVEER

Links Friesland en Groningen

Friesland StyleFriesland Style
Land in Friesland
Nationaal Park Lauwersmeer
Visit Wadden
Veerdienst Ameland en Schiermonnikooger op uit in friesland
Wadloopcentrum Fryslân
Wad wandelen met Pat
Wadlopen bij Paesens-Moddergat
Wadloopcentrum Pieterburen
Getijdentabel 2020 Lauwersoog
Kanovaren Fryslân
Paardrijlessen Kollumerpomp
Beleef LauwersoogNationaal Park Lauwersmeer
Buitenbad it Paradyske Kollum
Binnenbad Tolhuisbad Dokkum
Visit LeeuwardenWaddenzee Werelderfgoed
Visit Groningen
Uit Groningen
Musea Noordoost Friesland
Sense of Place

 

Wadlopen
Het is niet voor niets dat de Waddenzee sinds juni 2009 is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De mooiste manier om deze pure natuur te beleven is natuurlijk wadlopen. Een wadlooptocht meelopen (echt onvergetelijk!) is mogelijk vanaf Paesens-Moddergat met Patricia of Oan ‘e dyk, vanaf de dijk tussen Nes en Wierum en vanaf Holwerd met Wadloopcentrum Fryslân of vanaf het Groningse Pieterburen met Wadloopcentrum Pieterburen.

 

Sense of Place
Met de culturele landschapsprojecten van Sense of Place worden de langzame onstuitbare processen, waaraan het Waddengebied onderhevig is, zichtbaar gemaakt. Dat levert geweldige projecten op, allen op fietsafstand van ons vandaan.

Wachten op hoog water zijn twee indrukwekkende metaal gelaste beelden van Jan Ketelaar. De twee 5 meter hoge vrouwen, op de dijk aan het wad in Holwerd, kijken uit over zee. Volgens de kunstenaar refereert het aan vluchtelingen die in hun gestrande levensscheepje wachten op hoog water om hun weg te vervolgen. En het staat voor een laconieke houding ten opzichte van de rijzende zeespiegel. In een interview zei hij: “We blijven in auto’s rijden, spelen wat met zonnepanelen. Het is net alsof niet echt tot ons doordringt dat de poolkappen smelten.

Met het project Bildtstarts en Eigenheimers wil fotograaf Linette Raven boeren en hun families een gezicht geven in het landschap. Wanneer je deze foto- en verhalenroute langs de Waddenkust volgt, kom je voorbij reusachtige portretfoto’s van aardappelboeren midden in het landschap. Welk verhaal willen zíj vertellen over het land dat zij bewerken? Over hun cultuur en hun leven? De prachtige fietsroute van zo’n 2 uur loopt van Hallum tot Anjum en is in beeld én geluid.

 

Bildtstarts en Eigenheimers Wadden Waddenkust Waddenzee Friesland

 

Een mooie wandelroute loopt achter de zeedijk bij Marrum naar Dobbepaarden en brengt het verhaal van ‘de paarden van Marrum’, die in 2006 wereldnieuws werden toen ze door het hoge water werden ingesloten. De reddingsactie van de 150 paarden, door 6 amazones, ging de hele wereld over. Midden in de Ozingadobbe ligt een reusachtig fotokunstwerk van Marcel van Luit.

 

Fietsen langs Friese en Groningse dorpjes
In de omgeving liggen vele kleine, mooie dorpjes zoals Ee, Burum, Visvliet, Zoutkamp, Pieterzijl, Anjum en Ezumazijl. Tijdens een rondje fietsen passeer je algauw een paar leuke dorpjes.

Een aanrader is het Rondje Lauwersmeer. Dit is ongeveer 45 kilometer, grotendeels door het prachtige natuurgebied, en loopt aan de ene kant van het meer door Groningen en aan de andere kant door Friesland. Je fietst langs Zoutkamp, Lauwersoog, Anjum, Oostmahorn en Ezumazijl.

 

Rondje Lauwersmeer Friesland Groningen

 

Struinen door de natuurgebieden Kollumeroord en Kollumerwaard
Vlakbij It Dreamlân liggen de mooie natuurgebieden Kollumeroord en Kollumerwaard, met maar liefst 70 ha bos en een groot wild weidegebied. Staatsbosbeheer heeft er prachtige wandelroutes uitgezet. Veel zeldzame moeras- en rietvogels broeden hier. Ongetwijfeld zal je er een roerdomp tegenkomen. Blauwborst, baardman en buidelmees zijn in Nederland zeldzaam, maar in de Kollumeroord en de Kollumerwaard nog volop te bewonderen.

Zowel langs de wandelroute Kollumeroord als Kollumerwaard zijn uitkijkpunten van waaruit de zeearenden soms te zien zijn! Dus als je ineens een grote schaduw over je heen ziet komen…

 

Wandelen langs historische paden door Noordoost Friesland
Via de historische wandelpaden door Noordoost Friesland krijg je een goede indruk van de rijke cultuurhistorie in prachtige oorspronkelijke landschappen. Van de noordelijke Friese Wouden, als één van de Nationale Landschappen geroemd om hun besloten karakter van elzensingels en houtwallen, tot het weidse kleigebied dat eeuwen geleden door geestelijken op de zee werd veroverd. De ooit zo talrijke kloosters zijn grotendeels verdwenen, maar de vele dijken en enkele oude voetpaden herinneren aan deze dappere pioniers in Noordoost Friesland.

 

Historische wandelpaden Noordoost Friesland

 

Waddentour
De Waddentour is een leuke route langs de rijke historie van de vier beschermde dorpsgezichten van Noordoost Friesland (Ee, Holwerd, Metslawier en Paesens/Moddergat). In elk dorp kun je enkele wandelroutes volgen langs de meest bijzondere panden.

De wandelroutes door de dorpen zijn onderling weer met elkaar verbonden door een grote route die zowel per fiets, in de auto als te voet kan worden afgelegd. De totale lengte van deze verbindingsroute is ruim 60 kilometer, maar de route kan uiteraard ook in delen worden afgelegd. In het Zuidoosten van de route zijn de oude zeesluizen van Dokkumer Nieuwe Zijlen, dit is een mooi startpunt vanaf ons terrein.

Op de website van Waddentour vind je alle achtergrondinformatie en kun je de volledige route interactief raadplegen of de App downloaden als digitale wegwijzer.

 

Waddentour langs Ee, Holwerd, Metslawier, Paesens en Moddergat in Noordoost Friesland

 

Kinderen
We hebben alle tips voor dagjes uit met kinderen op een rij gezet op de pagina spelen in de klei.

 

Overige links

Natuurkampeerterreinen, te gast bij moeder natuur
Trekkershutten, voor de rondreizende vakantieganger
Bij wie wil jij slapen?, de 12 leukste gastheren (m/v) van Friesland
Tipiskamperen, huur een Tipi
Reserveer een tent
Natuurlijk Noorden
Campinggaz Buitenpost
Huisjes

 

it Dreamlan omgeving Kollum Dokkum Lauwersmeer Waddenzee Friesland Groningen

Wij versturen 4x per jaar een informatieve nieuwsbrief.

 

it Dreamlân respecteert je privacy, lees in onze privacyverklaring hoe wij je gegevens verwerken.