Telefoon: 0511-40 88 86

BELEVINGSKAART VOOR TIPS IN DE OMGEVING

Klik op een wit icoontje voor een speciale tip van ons!


robert verkleind
Tip van Robert

Leuke zeilbootjes huren of een sloep bij La Barca. Hup het meer op varen en genieten maar! Ze hebben ook mooie kajuitzeilboten voor tochten op de Waddenzee en perfect geschikt om mee droog te vallen. Hoe gaaf is dat!

Oostmahorn 29A, Anjum


minke verkleind
Tip van Minke

Wadlopen kan het hele jaar door vanaf Paesens-Moddergat. Er zijn zwerftochten en kindertochten.

Achterwei 1, Paesens


Olke verkleind
Tip van Olke

Het Wad bij Moddergat is mijn lievelingsplek. Krabbetjes vangen, schelpjes zoeken en lekker aanklooien met modder… Als je hier vandaan komt stink je lekker! En let op dat je laarzen niet blijven staan in de modder en je op sokken verder moet!

Parkeerplaats aan het einde van het dorp Moddergat


Olke verkleind
Tip van Olke

Bij Adventurepark Waddenfun ben ik al een paar keer helemaal tot bovenin geklommen! Je mag dan met een supergave kabelbaan naar buiten! En het leuke is: iedereen kan het, zelfs mijn zusje van 4 kon al meeklimmen!

Trekweg 1, Wehe-Den-Hoorn


minke verkleind
Tip van Minke

Groningen zit echt in m'n hart. Ik voel me er thuis. De energie van deze stad past bij me. Je voelt de studenten, de innovatie, het culturele leven en tegelijk de nuchterheid. Een heerlijke combinatie en gewoon een hele fijne stad. Om te shoppen, eten, drinken, dansen, lopen...


robert verkleind
Tip van Robert

Iets minder bekend dan Groningen maar zeker niet minder leuk! Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 en dat is niet voor niks. Leeuwarden bruist van de leuke, originele en vernieuwende dingen. Ga gewoon kijken in Ljouwert en vóel die hoofdstad van Fryslân!


Olke verkleind
Tip van Olke

Het natuurmuseum Fryslân heeft de prijs gewonnen voor het leukste kindermuseum van Nederland. En dat is echt waar! Je kunt er zulke leuke en grappige dingen zien en leren… proefjes doen, dingen ontdekken… dit museum is helemaal niet saai!

Schoenmakersperk 2, Leeuwarden


Tjalle verkleind
Tip van Tjalle

Elk jaar gaan we met de fiets vanaf huis op jongensvakantie met papa. Olke en ik willen altijd met de boot naar Ameland. Dat is gewoon een heel leuk eiland, we kunnen de tent opzetten in de duinen, veel naar het strand gaan en het is een mooie fietstocht vanaf it Dreamlân.

Veerweg, Holwerd


robert verkleind
Tip van Robert

Stadscafé Artisante zit er nog niet zo lang maar is nu al onmisbaar: het hippe en gezellige Stadscafé. Je kunt hier lekker lunchen, borrelen en eten met geweldig zicht op de gracht.

Diepswal 1, Dokkum


minke verkleind
Tip van Minke

Dokkum is echt een heerlijk stadje om rond te slenteren en je vindt hier nog veel bijzondere boetiekjes en aparte winkels. Gelukkig geen doorsnee-winkelcentrum. De terrasjes voor na het shoppen zijn ook niet te missen natuurlijk!


Jikke verkleind
Tip van Jikke

De dieren lopen in de kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve gewoon om je heen en omdat het niet zo groot is mag ik lekker zelf rondlopen van mama! Je kan heel mooi spelen: er is een tractorbaan, groot springkussen, een kabelbaan… Er is ook een vlindertuin.

Parklaan 10, Dokkum


Tjalle verkleind
Tip van Tjalle

Hier is een hele grote kinderboerderij de Naturij en je mag zelfs samen met de geitjes klimmen! In de verkeerstuin kan je rondrijden in mooie trapauto's over echte wegen met verkeersborden en zebrapaden! En de speeltuin is gaaf.

Oude Slingeweg 4, Drachten


Olke verkleind
Tip van Olke

Deze gave plek Aventoer is nieuw. Een indoor en outdoor speelpark: je kunt hier led bowlen, laser gamen, klimmen, abseilen, glow in the dark midget golfen, er is een speelparadijs… te veel om op te noemen.

Meester WM van Oppedijk van Veenweg 22-G, Burgum


robert verkleind
Tip van Robert

Het wilde Orchideeënpad bij het Lauwersmeer is prachtig in het voorjaar. Je staat versteld als je in de bloeitijd ineens de kleurrijke bloemen in de velden ziet. Ze lijken op bepaalde plekken vanuit het niets plots tevoorschijn te komen en bloeien dan ook nog relatief lang.

Startpunt Restaurant het Booze Wijf, Strandweg 1, Lauwersoog


robert verkleind
Tip van Robert

Galerie kunstcafé eetcafé de Dream is een leuke plek vlakbij it Dreamlân: een paar minuutjes fietsen of kwartiertje lopen. Een heel mooi terras aan de oude zeehaven met monumentale sluizen. Lekker en leuk eten en drinken, zowel buiten als binnen. Open april t/m september van vrijdag tot zondag.

Sylsterwei 21, Dokkumer Nieuwe Zijlen


Jikke verkleind
Tip van Jikke

Oma vindt de tuinen van de Kruidhof zo mooi. En ik de speeltuin. Je kunt hier heel mooi spelen met zand en water. En oma kan lekker een glaasje wijn drinken op het terras.

Schoolstraat 29b, Buitenpost


minke verkleind
Tip van Minke

De Noordelijkste wijngaard van Nederland! Nooit gedacht dat wijn ook uit Friesland kon komen! Proef zelf maar! De wijngaard de Frysling ligt op een paradijselijke plek en de wijn is zalig! Bellen voor een afspraak.

Egypte 7, Twijzel


robert verkleind
Tip van Robert

Mijn lievelingsrondje op de fiets start je gewoon hier op de camping: het rondje Lauwersmeer!

45 kilometer super afwisselend: door het Nationaal Park Lauwersmeer, langs het wad, door de haven van Lauwersoog, langs het meer, Zoutkamp door en een zigzaggend fietspad prachtig tussen de rietstengels door.


minke verkleind
Tip van Minke

Restaurant/ijssalon de Boeter heeft het fijnste terras van Zoutkamp waar je heel lang in de zon kunt zitten! Glaasje wijn, de lekkerste kibbeling van de regio, uitzicht op de mooie haven en leuk voor de kinderen. O ja: en ambachtelijk Deens schepijs!

Reitdiepskade 2, Zoutkamp


Olke verkleind
Tip van Olke

Het activiteitencentrum Lauwersnest is van Staatsbosbeheer en je leert hier van alles over dieren en de natuur in het Nationaal Park Lauwersmeer. Er is ook een speelbos, je kunt hutten bouwen en een vuurtje maken en ze organiseren hier in de vakanties allemaal leuke dingen voor kinderen.

De Rug 1, Lauwersoog


minke verkleind
Tip van Minke

Als echte theeleut mag ik graag bij de theefabriek met een hele pot bijzondere thee op het mooie terras zitten… Natuurlijk ook perfect voor een high-tea met vriendinnen. Er is ook een heus theemuseum maar op de een of andere manier kom ik daar nooit aan toe.

Hoofdstraat 15-25, Houwerzijl


Olke verkleind
Tip van Olke

Een slang om je nek, een stinkdier aaien, een kikker kussen… Net als Freek! Hoe vet is dat? Het kan allemaal bij de Doezoo!

Wierde 17, Leens


Jikke verkleind
Tip van Jikke

Wist je dat ze zeehonden die ziek zijn bij de zeehondencentrum verzorgen en knuffelen en eten geven totdat ze weer beter zijn? Er zijn veel baby-zeehondjes bij en die noemen ze huilers. Je kunt ze hier heel goed zien. Als ze beter zijn mogen ze weer naar de zee.

Hoofdstraat 94 a, Pieterburen


robert verkleind
Tip van Robert

De MS Tender vaart elke dag uit om te gaan vissen en daar kun je op mee! Leuk voor een stoere (zee)mannendag. Maar vrouwen mogen ook mee natuurlijk!

Haven 50, Lauwersoog


Tjalle verkleind
Tip van Tjalle

Mama heeft een keer stiekem zo'n tuktuk Lauwersoog gehuurd en ons toen opgehaald. Ze kwam tuterend aanrijden in dat gekke wagentje! We zijn in de tuktuk om het hele Lauwersmeer heen gereden: het was echt vet lachen!

Kustweg 18, Lauwersoog


minke verkleind
Tip van Minke

Onze gasten met honden komen altijd graag bij het hondenstrand: op het derde strandje vanaf het dorp Lauwersoog mogen honden het hele jaar loslopen en kunnen ze naar hartenlust zwemmen in het water.

Hoek Marneweg, Strandweg


Olke verkleind
Tip van Olke

Zwemmen, zandkastelen bouwen, spelen… Er zijn bij de hier verschillende strandjes naast elkaar. Er is ook een stuk speciaal voor kleine kinderen. Verderop is er nog een strandje voor honden, die vinden zwemmen ook zo lekker.

Strandweg, Lauwersoog


Jikke verkleind
Tip van Jikke

Bij Het Booze Wijf is het altijd leuk! We gaan uit eten maar we hoeven nooit lang aan tafel te zitten. Buiten is een hele grote speeltuin en boven een gave ballenbak. Papa en mama kunnen lekker praten met hun vrienden en alle kinderen gaan fijn spelen!

Strandweg 1, Lauwersoog


robert verkleind
Tip van Robert

Midden in de Haven vind je een stel hippe zeecontainers: het Waddenkwartier. Alles voor liefhebbers van het Wad: het Informatie Paviljoen (over het wad, het meer en de haven), ticketoffice voor wadlooptochten en de visserijloods.

Haven, Lauwersoog


Tjalle verkleind
Tip van Tjalle

Als we op Schier zijn, gaan we altijd bij het strandpaviljoen de Marlijn lekker eten en drinken. Je mag hier fijn op kussens liggen midden in de duinen en dan je eten op eten! Eigenlijk is het gewoon spelen in een hele grote zandbak en eten tegelijk!

Prins Bernhardweg 2, Schiermonnikoog


robert verkleind
Tip van Robert

Voor mij is dit het perfecte dagje weg: lekker even met de boot, het eiland rondfietsen (dat kan op Schiermonnikoog in een paar uur), een zandkasteel bouwen op het mooiste strand van Nederland, dan nog een visje eten en weer mooi terugfietsen naar de boot.


minke verkleind
Tip van Minke

Dit is absoluut de beste plek om spartelverse vis te eten of te kopen! Met uitzicht op Schier! Echte vis, waar je de zee nog in proeft, en duurzaam gevangen! Visrestaurant 't Ailand is inmiddels beroemd: proeflokaal, informatiepunt en streekwinkel.

Haven 49a, Lauwersoog


minke verkleind
Tip van Minke

Hier vertrekt de boot naar Schiermonnikoog. Ik vind het heerlijk om hier naar de bedrijvigheid van de vissers in de haven van Lauwersoog te kijken. Je ruikt en proeft het echte vissersleven hier. En je eet natuurlijk spartelverse vis!

Zeedijk 9, Lauwersoog


Tjalle verkleind
Tip van Tjalle

De hoek van de Bant is echt een vet leuke plek! Als het stormt dan waai je hier echt lekker he-le-maal uit elkaar! En je kijkt je ogen uit naar die stoere kytesurfers!

Bantswei 9, AnjumTip van Robert

Toegegeven: ik ben er niet helemaal in thuis maar volgens kenners is dit een hele gave (kite) surfplek. En de jongens en ik vinden het heel leuk om naar te kijken!

Hoek van Bant, Bantswei 9, Anjum


Jikke verkleind
Tip van Jikke

Mmmm Fish & Chips… mijn lievelingseten! Je zit bij Paviljoen La Barca lekker aan het meer, er zit een speeltuintje vlakbij en je mag hier op het raam schrijven en tekenen hoe lekker je het vond!!

Oostmahorn 29a, Anjum


robert verkleind
Tip van Robert

Het hoeft nog maar net te vriezen en dan halen de Friezen hun schaatsen al uit het vet. De Ezumakeeg is de gouden tip van locals! Je schaatst er middenin de allermooiste natuur en het kan al heel snel omdat het er ondiep is. It giet oan al na een paar dagen vorst!

Ezumakeech, Ezumazijl, 53.3433380512, 6.15405739267


Olke verkleind
Tip van Olke

Als een echte Freek In Het Wild kun je in de vogelkijkhut Ezumakeeg midden tussen de vogels zijn! Echt heel vet! Je kunt zelfs de enorme zeearend zien als je geluk hebt! Verrekijker mee!

Ezumakeech, Ezumazijl, 53.3433380512, 6.15405739267


robert verkleind
Tip van Robert

Start bij Kollumeroord voor een paar mooie natuurwandelingen! Je kúnt een paar woest uitziende runderen op je pad tegenkomen. Of een zeearend zien vliegen! Hoezo geen avontuur in Nederland?

De Rijsdammen 1, Kollumerpomp


minke verkleind
Tip van Minke

Niet alleen door het terpdorp Ee heen fietsen! Afstappen en de terp op wandelen naar de Tsjerke op 'e Terp (kerk op een terp). Als je over de smalle klinkerstraatjes wandelt vóel je de intimiteit van dit bijzondere dorp.


Jikke verkleind
Tip van Jikke

Natuurlijk eet je echte sûkerbôle als je in Fryslân bent! Yummie… die haal je bij de bakker in Kollum. De aardbeien van de groenteboer zijn de allerlekkerste van het hele land! En Friese aardappels natuurlijk!Hoi, ik ben Tjalle!

Ze zeggen vaak dat ik loop te dromen maar dat valt op zich best mee. Soms heb ik gewoon niet zo'n zin om te luisteren. Maar als er nieuwe gasten zijn dan ga ik het altijd meteen zeggen en ik haal ook altijd de post uit de brievenbus want dat is mijn taak.

Rondfietsen en skelteren vind ik cool en dan liefst met een heleboel kinderen tegelijk. Springen op de trampoline kan ik ook heel erg lang volhouden. Of een partijtje voetbal natuurlijk. Voetballen kan altijd. Het mooist is het als we net zo lang blijven voetballen tot het donker wordt.Hoi, ik ben Minke!

Natuurlijk ben ik de baas van de camping... dat zie je zo. Meestal ontvang ik de gasten en leg alles even uit. Tips voor leuke dagjes uit? Douchemuntjes wisselen? Peddels ophalen voor de kano? I'm your woman en je vindt me meestal bij de receptie!

Behalve de baas van de camping ben ik ook facilitator voor Gave Dingen Doen en begeleid ik creatieve sessies van bedrijven en organisaties. Dat vind ik ook superleuk om te doen. Net als het poetsen van het douchegebouw trouwens: lekker verstand op nul en hoofd in de droomstand.Hoi, ik ben Jikke!

Het liefst rij ik de hele dag rond op m'n roze prinsessenfiets. Mijn kleren zoek ik altijd zelf uit, of dat wil ik in elk geval. Heel soms moet ik een joggingbroek en laarsjes aan als er heel veel modder is maar liefst draag ik jurkjes of rokjes met hakjes. Roze natuurlijk.

Ik help graag mama mee bij het schoonmaken van het douchegebouw. En als ik dat zat ben dan ga ik lekker schommelen of heel hoog springen op de trampoline. Met andere kinderen zandtaartjes bakken, vind ik ook super gezellig. We nemen netjes de bestelling op bij de tenten en dan gaan we ze bakken.Hoi, ik ben Robert!

Zie je iemand voorbij scheuren op een stoere grasmaaier? Dat ben ik! Eigenlijk had ik boer moeten worden want ik ben het liefste de hele dag buiten bezig op ons land. Ik geniet ondertussen van de vogels en de weidse wolkenluchten om me heen. En van alle leuke gasten natuurlijk!

Heb je zin in een rondje hardlopen of racefietsen? Vraag me even om tips want die heb ik genoeg! Behalve grootgrondbezitter ben ik trouwens ook nog eigenaar van een IT-bedrijf.Hoi, ik ben Olke!

Als je van voetbal of tafeltennis houdt dan moet je mij even komen roepen want dan kom ik er meteen aan! Of vissen, dat vind ik ook leuk om te doen. Of met de schepnetjes in de sloot...

Zomers gaan we soms met de kinderen van de camping kijken bij de koeien op de boerderij van Reyer. Dat is altijd heel leuk, er worden vaak kalfjes geboren. Ik hou heel veel van dieren en ik weet er best veel van. Later wil ik bioloog worden, net als Freek in 't Wild. Of profvoetballer natuurlijk, dat mag ook. Als we een dagje vrij zijn dan gaan we soms met papa kanoën naar de watermolen en dan door naar Kollum. Dat is echt heel vet.


Tjalle verkleind
Tip van Tjalle

Het Forum in Groningen is een indrukwekkende eyecatcher en van zichzelf al een belevenis op zich. Op 45 meter hoog heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Verspreid over de verdiepingen vind je verschillende afdelingen van de bibliotheek, het medialab en een hele toffe kinderbieb.

Bij slecht weer kun je op de vijfde verdieping een film pakken in het mooie filmhuis. Het hoogtepunt is voor mij Storyworld, het museum voor strips, animatie en games op de zesde verdieping.

Nieuwe Markt 1, Groningen


Jikke verkleind
Tip van Jikke

Wist je dat er een hele gave uitkijktoren, De Reiddomp, in het Lauwersmeergebied staat? Hij staat verstopt in het bos, maar is erg leuk voor kinderen!

Vanaf Natuurlijk Kollumeroord loop je het WasWadPad; dat is een beleefroute met allemaal leuke, actieve onderdelen. Zo merk je niet eens dat je wandelt! Daarna klim je de toren op en heb je het mooiste uitzicht over het Lauwersmeer en bij mooi weer zie je zelfs de boot naar Schiermonnikoog varen! Dus verrekijker mee!

Startpunt: Natuurlijk Kollumeroord, Slikweg 2, Kollumeroord

minke verkleind
Tip van Minke

De nieuwste aanwinst in Kollum is Grand Café WALD. Het zit in het prachtige oude gemeentehuis van Kollum en is stijlvol verbouwd tot eigentijds café en restaurant.

Lunch, diner of borrel: voor alles kunt je terecht op deze fijne plek waar het vriendelijke personeel zorgt voor een huiskamergevoel.

Voorstraat 46, Kollum

Tjalle verkleind
Tip van Tjalle

Als je op de fiets naar Dokkum gaat, mooi over het oude fietspad langs het Dokkumer Grootdiep, dan kom je vlák voor Dokkum langs Schreiershoek. Hier staat een ontzettend mooi paviljoen aan het water, waar je zomers super op het terras kunt zitten, maar ook even een motorbootje kunt huren om mee Dokkum in te varen.

Tichelwei 32P, Dokkum

Tjalle verkleind
Tip van Tjalle

Aan onze kant van Leeuwarden vind je twee leuke plekken, vlakbij elkaar: dierentuin AquaZoo en Park Vijversburg. In dit natuur en cultuurpark kun je heerlijk rondstruinen, en er zijn bijzondere dingen te beleven zoals een kluizenaarshut, een waterlabyrint waar je met vlotten doorheen moet, en zelfs een brug ónder water…

AquaZoo: De Groene Ster 2, Leeuwarden
Park Vijversburg: Swarteweisein 2, Tietjerk


Olke verkleind
Tip van Olke

Onderweg naar ons, of juist op de terugweg, kom je vlak voor de A7 langs het Blotevoetenpad. Ik vind het heerlijk om lekker op blote voeten door de modder en door het water te banjeren. Je kunt uitrusten in hangmatten onderweg en daarna een ijsje eten bij Theetuin Blotevoetenhof. Er is een korte route 1,5 km voor de kleintjes, en er is een langere route van 3,5 km.

Theetuin Blotevoetenhof: Peebos 1a, Opende

 

 

ALLE FOTO’S

 

Locatie

It Dreamlân ligt direct onder het Nationaal Park Lauwersmeer en vlakbij Unesco Werelderfgoed de Waddenzee op de grens van Groningen en Friesland.

 

 

Kollum

Het dorp Kollum ligt op 5 kilometer afstand en heeft een mooi en gezellig centrum met leuke winkels. De Maartenskerk staat bekend als een van de best bewaarde Gothische kerken van Friesland. In de omgeving van Kollum is op het gebied van de waterrecreatie van alles te doen. De riviertjes De Rijd, de Trekvaart en De Zwemmer zijn prima viswaters. Je kunt er waterfietsen, kano’s en roeiboten huren.

 

De Friese wouden

Kollum ligt in het grensgebied van de open weilanden en de Friese wouden. Het bijzondere coulissenlandschap met houtwallen en elzensingels is typerend voor het woudengebied. Middenin ligt het dorp Harkema met het themapark De Spitkeet. Het park laat zien hoe men leefde op de arme heide in Groningen en Friesland tussen 1850 en 1950. Het heeft onder andere een nagebouwde spitkeet (plaggenhut) en een armenbegraafplaats.

 

Veenklooster

Het monumentale brinkdorp Veenklooster (10 km) ligt aan het begin van de Friese wouden. Landgoed Fogelsanghstate heeft een prachtig bos, een hertenkamp, vijvers en een wandelpark. Binnen in de state is een landbouwmuseum. Buitenhuis It Lytse Slot heeft wisselende tentoonstellingen en een sfeervolle theeschenkerij met uitzicht over de bostuin.

 

Dokkum

Op 15 kilometer van it Dreamlân ligt het historische stadje Dokkum, bekend van de Elfstedentochten. Het stadje leent zich bijzonder voor lekker slenteren langs de mooie pandjes, leuke winkels en historische bezienswaardigheden. In de zomer terrasjes pakken en genieten van de talloze bootjes in de grachten, ’s winters lekker opwarmen in één van de knusse eetcafé’s. Vanaf Dokkumer Nieuwe Zijlen (op 1 km) kun je op de fiets het lange Jaachpad volgen, prachtig slingerend langs het water, en dan fiets je vanzelf Dokkum binnen.

 

Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtig natuurgebied. Denk aan: een uitgestrekt landschap, groot open water en een ‘schone horizon’. Het gebied is erg populair bij vogelaars vanwege de vele bijzondere soorten vogels die er komen. Rondom het Lauwersmeer staan op acht plekken speciale vogelkijkbanken. De vorm van de banken is zo dat er geen silhouetvorming is en vogels dus veel minder door hebben dat je naar ze zit te kijken. Zo kun je lekker vogels spotten zonder ze te verstoren. Op deze kaart kun je zien waar de banken staan.

Uiteraard kun je zelf door het gebied struinen en deze bijzondere natuur ontdekken. Maar je kunt ook één of meer activiteiten in het nationale park bezoeken. In de activiteitenkalender vind je ze allemaal terug.

Vroeger had de zee vrij spel in dit gebied. Het was een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 de afsluitdijk gebouwd. De natuur ontwikkelde zich nadien van een zout kweldergebied tot een weids zoetwatergebied met rietvelden, bossen en grote wateroppervlakken. Een prachtig natuurgebied om in te wandelen, fietsen, varen en zwemmen. En sinds 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Op deze kaart vind je de beste plekken én ontdek je welke sterrenbeelden je kunt ontdekken in ieder jaargetijde.

 

Wandelroute Kollumeroord Lauwersmeer Friesland

 

In de buurt van it Dreamlân zijn verschillende prachtige korte en langere wandelroutes door het Lauwersmeergebied. De twee mooiste wandelroutes zijn Kollumeroord (zie routekaart boven) en Kollumerwaard (zie routekaart onder) en slechts een paar kilometer van ons vandaan. Sinds kort is de wandelroute Kollumeroord bij het Diepsterbos uitgebreid met het WasWadPad dat uitkomt bij de Reiddomptoren. Deze machtige toren is 26 meter hoog en kijkt uit over het Nationaal Park Lauwersmeer en bij helder weer zelfs de Wadden.

 

Wandelroute Kollumerwaard Lauwersmeer Friesland

 

Verder kun je prachtig om het Lauwersmeer heen fietsen en er natuurlijk ook doorheen varen! (Zeil)boten zijn te huur bij La Barca in Oostmahorn of je kunt mee met de Vlinderbalg. Op een mooi kwartiertje fietsen, bij de Ezumakeeg, is een beroemde vogelkijkhut waar je hele bijzondere vogels kunt spotten. In samenwerking met Staatsbosbeheer worden in Nationaal Park Lauwersmeer vanuit het activiteitencentrum Lauwersnest volop activiteiten georganiseerd.

 

Wadden

De Waddenzee is sinds juni 2009 Unesco Werelderfgoed en loopt van (Noord) Nederland via Duitsland helemaal door tot ver in Denemarken. Zowel de Friese als de Groningse Wadden zijn vanaf it Dreamlân met fiets of auto prima bereikbaar.

Een aanrader voor wadliefhebbers zijn de dijkdorpen Paesens-Moddergat waar de waddijk een prachtig uitzicht biedt op Schiermonnikoog, Ameland en het tussenliggende wad. In museum ’t Fiskershúske in Moddergat wordt het vroegere harde vissersbestaan in leven gehouden en ook herbergt het dorp nog het laatste garnalenfabriekje van Nederland. Bij Paesens is het mogelijk om via een pier een heel eind het wad in te lopen. Check hier even de actuele waterstanden want bij laag water is het er het aller-mooist.

 

Schiermonnikoog en Ameland

Het mooie kleine waddeneiland Schiermonnikoog is voor een dagje prima te doen en dit geldt ook voor Ameland. Van de boot afstappen met de fiets aan de hand of direct bij aankomst een fiets huren en een rondje over het eiland is zó gemaakt. De veerdienst voor Schiermonnikoog vertrekt vanaf Lauwersoog en doet er 45 minuten over, maar er vertrekken ook boten vanaf Oostmahorn. Voor Ameland vertrekt de veerboot vanaf Holwerd.

 

Groningen en Leeuwarden

Voor een dagje stad rij je in ruim een half uur naar Groningen en naar Leeuwarden. Beide steden zijn een bezoek meer dan waard en hebben vele musea, culturele podia, bezienswaardigheden, restaurants en volop bruisend nachtleven.

Sinds kort mag bij een dagje Groningen een bezoek aan het Forum echt niet ontbreken. Deze indrukwekkende eyecather, vlakbij de Grote Markt, is van zichzelf al een belevenis op zich. Kinderen en volwassenen nemen met open mond alle tien de roltrappen, die verspreid door het gebouw op en neer gaan, richting het dakterras op 45 meter hoogte. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad en kun je -met een beetje geluk- zelfs Schiermonnikoog zien liggen.

Verspreid over de verdiepingen vind je verschillende afdelingen van de bibliotheek, het medialab en een hele toffe kinderbieb. Op de tiende verdieping zit restaurant NOK, waar je uiteraard ook geweldig uitzicht hebt over de stad. Bij slecht weer kun je op de vijfde verdieping een film pakken in het mooie filmhuis.

 

RESERVEER

Links Friesland en Groningen

Visit FrieslandVisit Friesland
Land in Friesland
Nationaal Park Lauwersmeer
Visit Wadden
Veerdienst Ameland en Schiermonnikooger op uit in friesland
Wadloopcentrum Fryslân
Wad wandelen met Pat
Wadlopen bij Paesens-Moddergat
Wadloopcentrum Pieterburen
Wad Expedities
Getijdentabel Lauwersoog
Kanovaren Fryslân
Beleef LauwersoogNationaal Park Lauwersmeer
Buitenbad it Paradyske Kollum
Binnenbad Tolhuisbad Dokkum
Visit LeeuwardenWaddenzee Werelderfgoed
Visit Groningen
Uit Groningen
Musea Noordoost Friesland
Sense of Place

 

Wadlopen
Het is niet voor niets dat de Waddenzee sinds juni 2009 is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De mooiste manier om deze pure natuur te beleven is natuurlijk wadlopen. Dat kan een kleinere zwerftocht zijn of een volledige oversteek naar een zandplaat of een waddeneiland. Een wadlooptocht meelopen (echt onvergetelijk!) is mogelijk vanaf Paesens-Moddergat met Patricia of Oan ‘e dyk, vanaf de dijk tussen Nes en Wierum en vanaf Holwerd met Wadloopcentrum Fryslân of vanaf het Groningse Pieterburen met Wadloopcentrum Pieterburen. Wil je een onvergetelijke wadlooptocht liever combineren met een boottocht, dan vertrekt de boot van Wad Expedities iedere zondag in het zomerseizoen om 10 uur vanuit Lauwersoog.

 

Sense of Place
Met de culturele landschapsprojecten van Sense of Place worden de langzame onstuitbare processen, waaraan het Waddengebied onderhevig is, zichtbaar gemaakt. Dat levert geweldige projecten op, allen op fietsafstand van ons vandaan.

Wachten op hoog water zijn twee indrukwekkende metaal gelaste beelden van Jan Ketelaar. De twee 5 meter hoge vrouwen, op de dijk aan het wad in Holwerd, kijken uit over zee. Volgens de kunstenaar refereert het aan vluchtelingen die in hun gestrande levensscheepje wachten op hoog water om hun weg te vervolgen. En het staat voor een laconieke houding ten opzichte van de rijzende zeespiegel. In een interview zei hij: “We blijven in auto’s rijden, spelen wat met zonnepanelen. Het is net alsof niet echt tot ons doordringt dat de poolkappen smelten.

Met het project Bildtstarts en Eigenheimers wil fotograaf Linette Raven boeren en hun families een gezicht geven in het landschap. Wanneer je deze foto- en verhalenroute langs de Waddenkust volgt, kom je voorbij reusachtige portretfoto’s van aardappelboeren midden in het landschap. Welk verhaal willen zíj vertellen over het land dat zij bewerken? Over hun cultuur en hun leven? De prachtige fietsroute van zo’n 2 uur loopt van Hallum tot Anjum en is in beeld én geluid.

 

Bildtstarts en Eigenheimers Wadden Waddenkust Waddenzee Friesland

 

Een mooie wandelroute loopt achter de zeedijk bij Marrum naar Dobbepaarden en brengt het verhaal van ‘de paarden van Marrum’, die in 2006 wereldnieuws werden toen ze door het hoge water werden ingesloten. De reddingsactie van de 150 paarden, door 6 amazones, ging de hele wereld over. Midden in de Ozingadobbe ligt een reusachtig fotokunstwerk van Marcel van Luit.

 

Fietsen langs Friese en Groningse dorpjes
In de omgeving liggen vele kleine, mooie dorpjes zoals Ee, Burum, Visvliet, Zoutkamp, Pieterzijl, Anjum en Ezumazijl. Tijdens een rondje fietsen passeer je algauw een paar leuke dorpjes.

Een aanrader is het Rondje Lauwersmeer. Dit is ongeveer 45 kilometer, grotendeels door het prachtige natuurgebied, en loopt aan de ene kant van het meer door Groningen en aan de andere kant door Friesland. Je fietst langs Zoutkamp, Lauwersoog, Anjum, Oostmahorn en Ezumazijl.

 

Rondje Lauwersmeer Friesland Groningen

 

Struinen door de natuurgebieden Kollumeroord en Kollumerwaard
Vlakbij It Dreamlân liggen de mooie natuurgebieden Kollumeroord en Kollumerwaard, met maar liefst 70 ha bos en een groot wild weidegebied. Staatsbosbeheer heeft er prachtige wandelroutes uitgezet. Veel zeldzame moeras- en rietvogels broeden hier. Ongetwijfeld zal je er een roerdomp tegenkomen. Blauwborst, baardman en buidelmees zijn in Nederland zeldzaam, maar in de Kollumeroord en de Kollumerwaard nog volop te bewonderen.

Zowel langs de wandelroute Kollumeroord als Kollumerwaard zijn uitkijkpunten van waaruit de zeearenden soms te zien zijn! Dus als je ineens een grote schaduw over je heen ziet komen…

 

Wandelen langs historische paden door Noordoost Friesland
Via de historische wandelpaden door Noordoost Friesland krijg je een goede indruk van de rijke cultuurhistorie in prachtige oorspronkelijke landschappen. Van de noordelijke Friese Wouden, als één van de Nationale Landschappen geroemd om hun besloten karakter van elzensingels en houtwallen, tot het weidse kleigebied dat eeuwen geleden door geestelijken op de zee werd veroverd. De ooit zo talrijke kloosters zijn grotendeels verdwenen, maar de vele dijken en enkele oude voetpaden herinneren aan deze dappere pioniers in Noordoost Friesland.

 

Historische wandelpaden Noordoost Friesland

 

Waddentour
De Waddentour is een leuke route langs de rijke historie van de vier beschermde dorpsgezichten van Noordoost Friesland (Ee, Holwerd, Metslawier en Paesens/Moddergat). In elk dorp kun je enkele wandelroutes volgen langs de meest bijzondere panden.

De wandelroutes door de dorpen zijn onderling weer met elkaar verbonden door een grote route die zowel per fiets, in de auto als te voet kan worden afgelegd. De totale lengte van deze verbindingsroute is ruim 60 kilometer, maar de route kan uiteraard ook in delen worden afgelegd. In het Zuidoosten van de route zijn de oude zeesluizen van Dokkumer Nieuwe Zijlen, dit is een mooi startpunt vanaf ons terrein.

Op de website van Waddentour vind je alle achtergrondinformatie en kun je de volledige route interactief raadplegen of de App downloaden als digitale wegwijzer.

 

Waddentour langs Ee, Holwerd, Metslawier, Paesens en Moddergat in Noordoost Friesland

 

Kinderen
We hebben alle tips voor dagjes uit met kinderen op een rij gezet op de pagina spelen in de klei.

 

Overige links

Natuurkampeerterreinen, te gast bij moeder natuur
Tipiskamperen, huur een Tipi
Fietz Verhuur, fietsverhuur Dokkum
Luinstra Fietsen, fietsverhuur Kollum
Guikema Rijwielhandel, fietsverhuur Ezinge
Op zo’n fiets, fietsverhuur Opende
La Barca, bootverhuur Oostmahorn
Varen met Sil, bootverhuur Dokkumer Nieuwe Zijlen
Tuk Tuk Lauwersoog, huur een Tuk Tuk
Natuurlijk Noorden
Campinggaz Buitenpost
Huisjes

 

it Dreamlan omgeving Kollum Dokkum Lauwersmeer Waddenzee Friesland Groningen

Wij versturen 4x per jaar een informatieve nieuwsbrief.

 

it Dreamlân respecteert je privacy, lees in onze privacyverklaring hoe wij je gegevens verwerken.