kanoën langs oude slenken

Er zijn maar weinig gasten die níet even de kano of de kayak pakken voor een peddeltochtje. De één is er weliswaar iets bedrevener in dan de ander: waar sommigen zo weg peddelen om een ijsje te gaan eten in Kollum, wiebelen anderen eerst een tijdje voordat ze de slag te pakken hebben. Met heel soms een nat pak en grote hilariteit tot gevolg. Maar altijd weer een natuur-ervaring rijker. En gelukkig is de douche vlakbij.

De Dwarsreid, het water dat vanaf ons natuurkampeerterrein naar Kollum loopt, is een oude zeeslenk van de Lauwerszee (nu Nationaal Park Lauwersmeer) die prachtig door het vogelgebied en de weilanden meandert. Kollum is vroeger ontstaan op enkele terpen. Ook wij liggen op een terp, de Kollumer terp, en om ons heen kun je nog duidelijke kenmerken zien van het oude getijdenlandschap. Door de brede natuurlijke stroom van de Dwarsreid, en de directe verbinding met de Lauwerszee, was Kollum in vroeger eeuwen een havenplaats voor de uitvoer van boter, kaas en vooral granen.

Een mooie geschiedenis om over te mijmeren, terwijl je tussen het uitgestrekte land peddelt en luistert naar alle weidevogels (gelukkig hier nog wél)… Onze kano’s en kayaks zijn door al onze gasten gratis te gebruiken: even de peddels ophalen en gaan!

« | »