Anne en Anna

Onze achttiende Story Station bewoners

Wie zijn ze?

Anne is theaterdocent en educatiemaker en Anna is performance kunstenaar. Beiden wonen in Gent in België.

 

Anne Kuit Story Station Camping Friesland

 

De coronacrisis

Anne: Ik was in december 2019 afgestudeerd als theaterdocent en lekker bezig om als zelfstandige aan de weg te timmeren toen in maart 2020 de scholen en theaters sloten. Omdat ik nergens in dienst was betekende dat simpelweg bijna geen opdrachten meer.

Anna: In september 2019 zijn we samen verhuisd naar Gent omdat ik daar een specifieke vervolgopleiding wilde doen in Fine Arts, namelijk de richting Performance. In Nederland bestaat de opleiding niet op die manier, vandaar dat we naar Gent vertrokken. Het onderwijs veranderde compleet toen alles dichtging in 2020. Binnen performance is het gebruik van je eigen lichaam, je eigen stem, en het fysiek maken van je kunst heel erg belangrijk. Dat werd plots heel lastig, doordat alles online en achter een laptop moest. Ook de collectiviteit en het samenwerken/creëren moest worden gepauzeerd.

 

En toen

Anne: In juni 2020 ging ik parttime bij een krantenwinkel werken. Daarnaast heb ik gelukkig nog een aantal toffe projecten kunnen doen, waar ik heel dankbaar voor ben. Sinds juni 2021 ben ik weer volledig aan de slag in mijn eigen vakgebied en daar ben ik héél blij mee!

Anna: Ik ben blijven studeren en heb gezocht naar manieren hoe ik alsnog creatief kon zijn. Zo heb ik mij veel bezig gehouden met digitale kunst en kan ik die skills nu inzetten in mijn (gelukkig weer live) performances. Daarnaast hebben we met de klas in de natuur een project opgezet. Ons publiek had zich plots verplaatst naar de natuur, dus wij volgden ze en creëerde een performance in een natuurgebied.

In de Story Station

Anne: Heerlijk! We voelden ons zo ontzettend welkom en verwend.
We hebben veel gefietst, maar zijn ook een paar dagen lekker op de camping gebleven. Daarnaast hebben we een aantal dierbare mensen kunnen bezoeken in het noorden die we door corona al heel lang niet hadden gezien, dat was heel fijn.

Anna: Dat was echt genieten. De zon liet zich vaak zien en er was genoeg te doen. Mijn hoofd is even leeggeblazen door de Friese winden, en kan zich nu weer vullen met frisse creativiteit en ideeën!

 

Anna Schlooz Story Station Camping Friesland

 

De toekomst

Anne: Ik durf inmiddels weer met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Toen ik net weer voor mezelf begon deed ik qua opdrachten heel erg aan “pakken wat je pakken kan”, maar eigenlijk had ik al een jaar geen vakantie gehad. Daardoor was ik na een maand al uitgeput. Nu durf ik weer steeds meer te kiezen voor wat ik belangrijk vind en waar ik echt goed in ben of wil worden: kwalitatieve kunsteducatie en mooie projecten waarin ik mensen in beweging zet; of dat nou hun denken, lijf of gevoel is.

Anna: Ik heb zin in de toekomst. Ik ben nu net begonnen aan mijn Master in Gent, dus over één jaar begint het werkende leven voor mij. Dat is spannend, want hoe kom je als een autonoom kunstenaar aan werk? Maar ik heb zin om nog één jaartje heerlijk te leren en daarna die spannende stap te maken.

 

Meer weten over Anne en Anna

Anne Kuit
Anna Schlooz

 

De volgende gast

Volgende week komt Esse van der Molen, beeldend kunstenaar en workshop docent beeldende kunst uit Groningen, in de Story Station logeren.

« | »